2014. május 26., hétfő

Színek, érzések, kora nyár

Észrevettétek már, hogy amikor az ember elkezdi érezni az évszak változását, úgy lopóznak új színek  az életébe? Én mindig mosolyogva élem át, mikor azon kapom magam, hogy ősszel hirtelen a mélyebb okkerek, vörösek felé nyúl a kezem a butikban, pontosan az KELL, amit nyáron semmi pénzért nem rángattam volna magamra.

Valahogy így vagyok most is: egyre üdébb, frissebb színekre vágyom, itt a nyár, a meleg, a könnyű ruhák, a lágy kiegészítők ideje. Szerintem mindenkinek él a fejében egy színharmónia, ami eszébe jut egy évszakról. Nos, számomra a nyár ezt a színkavalkádot jelenti:

http://design-seeds.com/


A színek hatását több kultúra több oldalról megközelítve vizsgálja. Kíváncsi voltam, az én "nyár" színeim mit tudnak :). A különféle értelmezések közül most a számomra legérdekesebbeket emelném ki, legalábbis azokat, amik ezekre a színekre jellemzőek.
Ezt az oldalt nagyon hasznosnak találtam, itt a jelentés mellett a színek gyógyító hatásait részletezik. 
A kéket és a vöröset írja le, a türkizről és a korallról sajnos nem esik szó.
A kék köztudottan gyógyító hatású, emellett a bölcsességet, a türelmet és az igazságot szimbolizálja. Ennek megfelelően nyugtató hatású, és segít leküzdeni a kisebbrendűség érzést. Rossz hír a kék szín kedvelőinek, így nekem is: "A kék szín kedvelői képesek úgy manipulálni embertársaikat, hogy azt észre sem lehet venni." Ezt is megtudhattuk... :P

pinterest.com

A vörös szín a kreativitást, dinamizmust, aktivitást jelképezi, és sok pozitív hatása mellett nem szabad túlzásba vinni viselését. A vörös szín méregtelenít, fellazítja izmainkat, izületeinket. Itt is találtam egy biztató mondatot: "A vörös szín képes biztosítani számunkra azt a plusz löketet, amely céljaink elérésére sarkall."
Ebből én azt a konklúziót vontam le, hogy mégis érdemes vörös ruhában járni ;)



pinterest.com


A korallról és a türkizről ezen az oldalon olvasgattam.
Nagyon meglepődtem, mikor azt olvastam, hogy a korall a boldog szerelem színe. Pedig tényleg nagyon finom, hamvas, örömteli szín, ha jobban belegondolok. Emellett "segít a rossz kapcsolatok, a félelmek elengedésében, a viszonzatlan szerelem, szeretet feldolgozásában, feladataink, életterhünk szeretetteljes elfogadásában".

pinterest.com




A türkiz jelentése nagyon izgalmas, a médiával, számítógéppel, művészetekkel foglalkozók színe. Aki ezt a színt kedveli, az valószínűleg érzelmes, naív, a megérzéseire hagyatkozó ember az oldal írója szerint. Valamint vigyázat: "Aki elutasítja ezt a színt, képtelen alkalmazkodni, együtt haladni a korral."

pinterest.com

Tudomásul vettem az olvasottakat :). Van amivel egyetértek, van, amivel nem, de egy biztos: nagyon izgalmas téma a színek világa, akármelyik oldalról is vizsgáljuk. Ugyanakkor jó lenne néha, ha valaki megmagyarázná az egy-egy színhez fűződő ellenállhatatlan vonzalmamat :).



Zemplényi Luca

2014. május 22., csütörtök

Pipacskirálylányok találkozója

Magyarázhatnám azzal, hogy továbbra is a gyereknap jegyében... de manapság is gyakran előfordul, hogy sétálni vagy bringázni megyünk, és pipacskirálylányt készítek :). Gyerekkoromban pedig le sem tudtam tenni ezt az egyszerű játékot, ezért talán kisgyermekeseknek hasznos ötletet adok, ha megmutatom hogy is készül a pipacskirálylány. Vigyázzatok velük, mert hajlamosak hasonló udvartartásokba verődni, ha sokan összegyűlnek ;)



Ha bringázni, piknikezni vagy sétálni mentek, az út mentén vagy parlagon hagyott területeken rengeteg pipacsot találhattok. Nálunk is számtalan piroslik a falu határában.



Érdemes összegyűjteni több bimbót, és ha szerencsétek van, találhattok olyan terméskezdeményt is, amiről már lehullottak a szirmok. Ezekből is gyűjts össze párat!



Végy egy bimbót a kezedbe, és a középső hasítéknál óvatosan nyisd ketté.



A pipacs összegyűrődött szirmait bontsd ki egy kicsit, hogy szép szoknyája legyen a királylánynak :).



Ha szedtél termést is, akkor a körmöddel csípd le róla a szárat.



Ez lesz a királylány koronás feje, mégpedig úgy, hogy belebökjük a "szoknyás" rész szárába.



Ezzel el is készült az első királylány :).



A bimbó érettségétől függően a halvány rózsaszíntől a barackon át a mély pirosig különféle színű szoknyákat kaphatsz, az pedig külön izgalom a játékban, amikor szétnyitod a bimbót, és kiderül, milyen színű. Nálam mindig a rózsaszínek voltak a legelőkelőbb királylányok, és egyben a játék főszereplői :).

Ha nem sikerül termést gyűjtened, akkor van egy alternatív megoldás: bontsd szét a szirmokat, és a körmöddel csippentsd ki a virág közepén lévő terméskezdeményt. Ez is ugyanúgy megteszi, de a külön szedett termések valamivel nagyobbak.



Ha elkészítettél pár királylányt, indulhat is a játék! 


Remélem, Ti is kipróbáljátok, jó szórakozást hozzá!





Zemplényi Luca

2014. május 19., hétfő

5 + 1 ötlet gyereknapra

Az emlékeimben úgy él a gyereknap, mint az első igazi nyári nap. Amikor először lehetett harisnya nélkül szoknyát húzni. Amikor már a suliból csak 2-3 hét van hátra. Amikor önfeledten játszottunk a szabadban szokatlanul későig, hiszen már olyan hosszúak a nappalok. Kedves élmények ezek extrák nélkül.



Ezt az összeállítást azért készítettem, hogy a gyereknap most kicsit a felnőtteké is legyen :) Mi alkotunk, a gyerekek játszanak (vagy fordítva?), a közös élmények gyarapodnak. A legjobb lenne összecsődíteni egy nagy csapatot, és a bográcsban rotyogó gulyás mellett nevetgélni, fecserészni, fűben heverészni... Még van egy hét felkészülni, szóval figyeljetek csak, miket gyűjtöttem össze! :)

 Leírás itt!

1 Tudom... Rém egészségtelen, de gyereknapon talán belefér, és nagyon mókás ez a DIY nyalóka. Ha másként nem, partidíszletként. Ha a felnőttekre is gondolunk, akkor kiváló koktél kiegészítő!


Leírás itt!

2 Bár az eső előfordulása gyereknapon nagyon ritka, azért jobb ha felkészülünk esőprogramra is. A filmekből jól ismert betörési módszert tanulhatják így meg a lurkók, némi papír és ragasztó felhasználásával. Az eredmény: vicces esések, nagy nevetések, gyerekzsivajtól hangos ház :)

Leírás itt!

3 Gyereknapi ajándéknak sem kutya, de még nagyobb móka, ha együtt készítjük el ezeket a cuki állatkákat. A szabadban akár legelőt, farmot is kialakíthatunk nekik, hogy a gyerekek is a társaság középpontjában maradhassanak.

Leírás itt!

4 Nem csak varrni, hanem horgolni is lehet egy komplett farmot. A fenti játék nagy előnye, hogy összehúzhatjuk batyuvá, így a farmot, és a benne élő állatokat könnyen költöztethetjük. Igazi fonalfaló projekt, a gyerekek öröme pedig garantált, tehát kellemes és hasznos egyaránt.

Leírás itt

 Ha gyereknap alkalmából piknikezni megyünk, rögtön a nap elején kezdhetjük a játékot: például egy gyereknapi "túlélő" csomagot állíthatunk össze egy ilyen helyes szütyűben: szendvics, víz, társasjáték, nagyító, füzet vagy labda is belefér, így az egész nap egy nagy kaland lesz!

Leírás itt

+1 Volt, hogy a családi kempingezős  sátrat állítottunk fel az udvaron nyárra gyerekkorunkban. Az volt ám az igazi kuckó! Nagyon otthonosra sikerült berendezni :).  A leírásban szereplő egyszerű sátrat azonban még könnyebben elkészíthetjük, az eredmény mégis ugyanaz lesz: egy tejjel-mézzel folyó, igazi kis birodalmat építhetnek a lurkók a kincseik számára.

Kicsiknek és nagyoknak is boldog gyereknapot kívánok!

Zemplényi Luca

2014. május 15., csütörtök

Pöttyös halacskája

Az utóbbi napokban a rossz idő miatt beszorultunk a házba... De nem csak én nem szeretem a borongós, szeles időt, Pötyi cicánk is egyből bemenekül, ha egy esőcsepp éri a bundáját. Pötyi valójában egy kutyalélekkel megáldott macska, persze akaratosabb, és nem annyira szófogadó mint egy kutya. Ugyanakkor nagyon bújós, ragaszkodó teremtés, nem is tudnám nélküle elképzelni a mindennapjaimat.




Azonban egy bent töltött nap után rendszerint túlteng benne az energia, amit játszva, hatalmas ugrásokat és pofozásokat téve próbál szegénykém levezetni. Ezért, mint rendes gazdája, úgy döntöttem, hogy készítek neki egy klassz játékot, ahelyett, hogy a fonalaimat bombázná szét.

Ez a halacska hatalmas sikert aratott, úgyhogy ajánlom minden cicabarátnak, aki hasonló problémával küzd, vagy egyszerűen örömet szeretne szerezni kedvencének. Elárulom, hogy a játék az én kedvemet is feldobta, úgyhogy két legyet ütöttem egy csapásra :)

A flitteres halacska horgolással készült, melyhez a szükséges videókat megtaláljátok hamarosan az Árnika Impressions csatornáján. A készletek mellé öltéstárat mellékelünk majd, a videós segédletet pedig a Youtube csatornán mindig megtaláljátok.

Lássuk a hozzávalókat:


  • kb.25 m ellenálló zsinórszerű fonal
  • 3,5 mm-es horgolótű
  • flitterek
  • olló
  • hímzőtű egy szál hímzőfonallal
Rövidítések:
  • rp = rövidpálca

1. kör: Először is egy szorítócsomót készítünk, majd két láncszemet. A horgolótűtől számított második láncszembe 3 rövidpálca következik, majd egy hamispálcával kapcsoljuk össze a kört. Innentől kezdve nem kapcsoljuk össze a köröket hamispálcával, hanem spirálisan haladunk. A kör elejét jelöljük meg egy gemkapoccsal.



2. kör: minden szembe 2 rp-t készítünk = 6 rp
3. kör: minden szembe 2 rp-t készítünk = 12 rp
4. kör: rp-val haladunk, minden 6. szembe szaporítunk = 14 rp
5. kör: rp-val haladunk, minden 7. szembe szaporítunk = 16 rp
6. kör: rp-val haladunk, minden 4. szembe szaporítunk = 20 rp
7-9. kör: minden szembe 1 rp = 20 rp
10. kör:  rp-val haladunk, minden 5. szembe szaporítunk = 24 rp
11-12. kör: minden szembe 1 rp = 24 rp
13. kör:  rp-val haladunk,  minden 5. és 6. szemet összehorgolunk = 20 rp
14. kör:  rp-val haladunk,  minden 4. és 5. szemet összehorgolunk = 16 rp
15. kör:  rp-val haladunk,  minden 3. és 4. szemet összehorgolunk = 12 rp
16. kör:  rp-val haladunk,  minden 2. és 3. szemet összehorgolunk = 8 rp
17. kör:  rp-val haladunk,  minden szemet összehorgolunk = 4 rp
18. kör: minden szembe 2 rp-t készítünk = 8 rp
19. kör: minden szembe 2 rp-t készítünk = 16 rp
20. kör: rp-val haladunk, minden 2. szembe szaporítunk = 24 rp
21-22. kör: minden szembe 1 rp = 24 rp
23. kör:  rp-val haladunk,  minden 11. és 12. szemet összehorgolunk = 22 rp
24-25. kör: minden szembe 1 rp = 22 rp

Most összefogjuk a farkinca két szélét, és hamispálcákkal összehorgoljuk:




El is készültünk a halacska testével.



Most már csak fel kell díszítenünk. Először a szemét varrjuk fel: a hímzőfonal végére kössünk többszörös csomót, hogy a flitter lyukán ne férjen át. Fűzzük be a hímzőfonalat a hímzőtűbe, majd fűzzük fel a flittert úgy, hogy a homorú fele nézzen a csomó felé. Ezután szúrjuk át a tűvel a halacskát ott, ahova a szemet szeretnénk. A másik oldalra átérve fűzzünk fel még egy flittert, ezúttal felénk nézzen a homorú oldala. ide is többszörös csomót készítünk, először egy normál csomót (a lehető legközelebb a haltesthez), majd a fonal tövét átszúrva a tűvel készítsünk még több csomót:



Ha kész a csomó, szúrjuk vissza a tűt a hal belsejébe, majd vissza oda, ahova a díszítő flittereket szeretnénk felvarrni:



Ha az egyik oldalon felfűztünk egy flittert, szúrjuk a tűt át a másik oldalra, és mielőtt felöltenénk, ott is fűzzünk fel egy flittert:




Tetszőleges módon varrjuk fel a flittereket, az enyém igazi diszkó királynő lett, nem csoda, hogy Pötyi le akarta szedni róla a flittereket :D.



Kellemes horgolást mindenkinek!


Zemplényi Luca








2014. május 12., hétfő

Biciklik gurulnak nyáron a hídon át a mezőre...

.... énekli Lovasi András, és ez a kép nagyon élénken jelenik meg a képzeletemben újra és újra.
Ha felpattanunk a bringára, a világ végére is el tudnánk tekerni, de mivel felelősségteljes felnőtt emberek vagyunk, ezt-azt azért bepakolunk az aprócska bringás zsákba. Csak amúgy férfi módra: kulcs, bankkártya, igazolvány, esetleg egy ötszázas. Ezért ugye kár lenne egy egész pénztárcát elcipelni?!



Ehhez a gondolatmenethez mondjuk nem is kell egy kiadós bringatúra, de az ihletet mégis ez adta. Így hát, lányok, asszonyok, elő a varródobozokkal, mert ezt a vagány kulcstartót bárki el tudja készíteni, aki egy gombot fel tud varrni! Az érzés pedig, hogy SK kütyüvel lepitek meg egy barátotokat, kedveseteket, leírhatatlan ;).

A hozzávalók így festenek együtt, és itt megjegyezném, hogy az ollót és a mérőszalagot leszámítva, de az útmutatót mellékelve ez egy komplett Árnika készlet lesz:



  • 1 db 19 cm x 12 cm-es téglalap szürke filcből
  • 1 db 10 cm x 6 cm-es téglalap piros filcből
  • kulcstartó szerelék
  • piros hímzőfonal
  • 2 db patent
  • hímzőtű
  • gombostű
  • olló
  • mérőszalag

A szürke filcen jelöljünk ki a hosszabbik oldalán balról 7 cm-t és 3 cm-t. A kettő közötti részre rajzoljunk biciklit :), vagy bármilyen figurát, alakzatot.

Elsőként a patentokat varrjuk fel a szürke filcre úgy, hogy a hosszabb és rövidebb szélétől is 1-1 cm-re essen a középpontja (ezt érdemes ceruzával bejelölni). A patent felső része a filc "rajzmentes" felére, a túlsó oldalra kerül, az alsó része pedig a bicikli fölé.



A patent felvarrása nagyon egyszerű: a szélső lyukakba fel-le öltve rögzíthetjük a filchez. 



Most a bicikli kihímezése következik: itt is egyszerűen fel-le öltögetünk a körvonalat követve.




Most, hogy a legnehezebb részeken túl vagyunk, jöhet a piros belső zseb. Először gombostűzzük a piros filcet a bicikli visszája fölé, majd szintén le-föl öltve rögzítsük a zsebet a szürke filchez úgy, hogy a szürke filc széle felőli oldal nyitott maradjon. 


Már csak két lépés van hátra: pár öltéssel rögzítsük a kulcstartó szereléket...


...végezetül pedig öltögessük körbe az egész kulcstartót:





Nem gondoltátok volna, hogy ennyire egyszerű, igaz? Tapasztalatból mondom, hogy ennek kevés bringás tud ellenállni... Nálunk legalábbis többen is lecsaptak rá, amint kész lett. Szerencse, hogy pik-pak elkészül ;).


Zemplényi Luca